Vakopleidingen bloemisterij
Bloemsierkunst

Bloemistenopleiding voor volwassenen in deeltijd: DFA 

Gek op bloemen?
Wil je van bloemstyling je beroep maken, of wil je het ambacht van de bloemsierkunst in de vingers krijgen uit liefhebberij? Dan ben je bij Floral Academy op de juiste plek. Wat je vooropleiding of achtergrond ook is: bij Floral Academy is iedereen gek op bloemen. Dat bindt!!

 

 

Wat is de bloemistenopleiding DFA van Floral Academy?

De DFA is de vakopleiding voor bloemisten. Wij bieden volwassenenonderwijs in deeltijd. Je leert de basistechnieken van de bloemsierkunst. Als je de opleiding hebt afgerond, ben je gediplomeerd bloemist. Je beheerst dan alle vaardigheden - van creatief tot bedrijfsmatig - om aan de slag te gaan als bloembinder in een bloemisterij of als zelfstandig bloemist / bloemstylist. Je kunt alle bloemarrangementen maken die een klant in de winkel van je vraagt: van handgebonden boeketten tot speciaal bloemwerk voor gelegenheden, zoals bruidsboeketten of rouwarrangementen. Stap in de wereld van de bloemstyling met de instapcursus(8 weken) DFA!!  

 

Leslocatie: Bloemenveiling Plantion Ede
Je vindt de bloemenvakschool in bloemenveiling Plantion te Ede. Onze leslocatie is een ruim opgezette ruimte met goede verlichting. Studenten mogen gebruik maken van de pas van Floral Academy om bloemen in te kopen bij de groothandel. Handig als je wat vergeten bent, of als je bedenkt dat je toch met andere materialen wilt werken dan je had meegenomen. Ook fijn: gratis parkeren, direct voor de deur.

 

Waarom de bloemistenopleiding van Floral Academy?
Floral Academy is een particuliere bloemenvakschool, opgericht door Elso Post. We bieden een degelijke vakopleiding. Creatief, uitdagend en af en toe ook best pittig! Wij geven onze studenten een goede basis. Ons uitgangspunt: als je de techniek beheerst dan zijn de mogelijkheden voor je creativiteit eindeloos. Onze docenten werken op internationaal en nationaal niveau, hebben jarenlange ervaring en zijn nog steeds verliefd op hun vak. Die passie, ervaring en kennis delen ze met plezier met onze studenten. Floral Academy vakopleidingen zijn geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO)

 

Lees hier >> Ervaring van student: het verhaal van Corinne

 

Inhoud en diplomering DFA


De DFA is een 2-jarige deeltijdopleiding voor volwassenen. Je hebt een dag per week les. Met het DFA diploma op zak heb je het bewijs dat je alle vaardigheden bezit die een bloemist nodig heeft om alle voorkomende werkzaamheden, zowel creatief als administratief, te beheersen. De DFA is een echte vakopleiding die aandacht schenkt aan alle aspecten van het ambacht.

 

Inhoud van de lessen

Praktijk:
In de DFA leer je de basisprincipes van het bloemschikken en binden:

 • Steektechnieken - vazen & schalen opmaken, rouwarrangementen, bruidsboeket op een steekschuim ondergrond
 • Bindtechnieken - diverse type boeketten, bruidsboeketten, corsages
 • Draadtechnieken - bruidsboeketten & corsages
 • Seizoens- en Gelegenheidsbloemwerk 
 • Voorwerpversiering, wanddecoratie
 • Verplicht Keuzewerkstuk (ter voorbereiding op exameneisen)

Theorie:

 • Verkooptechnieken- bedrijfskunde zoals winkelorganisatie en verkooptechniek (conform EBCL normen)
 • Productkennis - sortimentskennis, theorie nomenclatuur, plantenkennis en vakkennis
 • Verdieping Bloemschikken - esthetische vormgeving & kleurenleer

Klik hier voor informatie over de kosten van de opleiding. 

 

Studiebelasting over 2 jaar

 • 53 praktijklessen
 • 52 theorielessen
 • BPV / Stage 
 • ongeveer 200 uur zelfwerkzaamheid
 • DFA assessment aan het eind van het  tweede schooljaar
 • DFA praktijkexamen
 • Totaal 500 SBU

 

Stage

Om optimaal profijt te hebben van de opleiding is ons advies om naast de opleiding tenminste 52 uur stage te lopen per leerjaar. Dat geeft een maximum aan praktijkervaring en extra gelegenheid om vaardigheden te oefenen.
 

Het examen DFA (Dutch Flower Arrangments / Nederlands Bloemwerk)

Het examen bestaat uit het praktijkexamen met daarin 5 praktijkonderdelen en het schriftelijk theorie-examen. De (onafhankelijke en externe) examencommissie bepaalt welke technieken tijdens het praktijkexamen worden uitgevoerd. Leden van deze examencommissie beoordelen het werk van de examenkandidaten. De examens worden volgens het examenreglement afgenomen.

 

Diploma DFA

Het diploma dat je ontvangt, nadat je voor alle onderdelen bent geslaagd, is een erkend vakdiploma DFA. Hiermee heb je het bewijs in handen dat je een vakman/vrouw bent! 
 

Aanmelden of meer informatie?

Twee maal per jaar start er een nieuwe DFA opleiding. De eerstvolgende groep krijgt les op maandag van 10:00 tot 14:00 uur en start op maandag 4 september 2023. In februari 2024 zal er een groep starten op de woensdag. De eerste les zal dan op 7 februari plaatsvinden.

 

Aanmelden voor de opleiding DFA / bloemenvakschool kan rechtstreeks via de website. Wij hebben altijd eerst nog even contact met de kandidaat-studenten. De inschrijving maken we definitief als blijkt dat jij voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en dat onze opleiding voldoet aan jouw verwachtingen.

Stuur een bericht via de Contactpagina

 

Klachtenprocedure
Ondanks al onze passie en gedrevenheid kan het voorkomen dat er verschl van mening ontstaat. Wij hopen uiteraard dat we dit via directe melding naar tevredenheid kunnen oplossen. Mocht er toch een klacht van komen, dan behandelt Floral Academy deze volgens een duidelijke procedure. De klachtenprocedure is hier te downloaden. 

EN / NL

 
Bloemenveiling Plantion
Wellensiekstraat 4
6718 XZ Ede

M +31 (0) 628 925 585
info@floralacademy.nl